Putin-puhelusta marssijärjestys-keskusteluun – presidentti teroitti etätapaamisessa perustuslain kirjainta

Politiikan toimittajat avasi vuoden 2021 tilaisuudet tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa 21. tammikuuta järjestetyllä etätapaamisella.

Tapaaminen alkoi hieman sovitun kello 12 jälkeen. Yllättävä syy pieneen myöhästymiseen selvisi juuri ennen puoltapäivää. Tasavallan presidentillä oli kesken puhelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentit olivat puhuneet Suomen aloitteesta käydyssä puhelussa Venäjälle palanneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Lisäksi he jatkoivat vuodenvaihteessa käymäänsä keskustelua suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta.

– Siinä käytiin kyllä hyvin perusteellisesti myöskin Navalnyin tilanne läpi. En kuitenkaan lähde avaamaan sitä sen tarkemmin tässä yhteydessä, Niinistö kertoi politiikan toimittajille.

– Minä olin kiinnostunut erityisesti asevalvonta- ja aseriisuntakysymyksistä ja halusin vain kuulla, mitä Venäjällä niistä ajatellaan. Nyt kun muutama sopimus on katkolla, on ehkä vähän yleisempikin mittaamisen paikka, kuinka kansainvälinen yhteistyö sujuu hyvässä asiassa eli asevalvonnan kohdalla, Niinistö jatkoi.


Tapaamisessa Niinistö arvioi myös suurvaltasuhteiden kehittymistä Joe Bidenin aloittaessa Yhdysvaltain presidenttinä sekä Donald Trumpin myrskyisää presidenttikautta.

Median uutisoinnissa etätapaamisen ehdottomaksi kärkiaiheeksi nousi keskustelu ulkopolitiikan marssijärjestyksestä. Kitkaa aiheutti se, että pääministeri Sanna Marin (sd.) oli tuominnut Twitterissä suorasanaisesti Navalnyin kiinnioton Venäjällä. Niinistön samansuuntainen kannanotto tuli julki Helsingin Sanomien kautta vasta tämän jälkeen.

Niinistöltä kysyttiin, oliko etukäteen sovittu, että pääministeri tuo ensimmäisenä Suomen kannan esiin.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö ilmoitti.

Niinistön sormi osoitti politiikan toimittajien etätapaamisessa tiukasti perustuslakiin, jonka mukaan ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Etätapaamiseen osallistui noin 30 politiikan toimittajaa.