Vartiainen ilmoittautui kapinakenraaliksi pormestaritentissä

Politiikan toimittajat ry järjesti Helsingin kaupungintalolla 10. maaliskuuta poikkeusolojen pormestaritentin: Helsingin kuuden suurimman valtuustoryhmän pormestariehdokkaat kohtasivat pareittain puolen tunnin tenteissä.

Taistelupareina olivat Nasima Razmyar (sd.) ja Juhana Vartiainen (kok.), Anni Sinnemäki (vihr.) ja Jussi Halla-aho sekä Eva Biaudet (r.) ja Paavo Arhinmäki (vas.).

Vartiainen totesi tentissä aikovansa olla ”kapinakenraali” ja vastustavansa hallituksen sote-mallia. Hän pelkää pääkaupunkiseudun rahoituksen puolesta. Itseään häpeilemättömäksi tannerilaiseksi oikeistodemariksi kuvaillut Vartiainen ilmoitti itsevarmasti voittavansa pormestarikisan.

Razmyar puolestaan toivotti Vartiaiselle paljon voimia kokoomuksen sisäisesti kirjavan valtuustoryhmän kanssa.

– En ole Vapaavuoren leirissä, olen helsinkiläisten leirissä, Nasima Razmyar totesi tentissä.


Nykyinen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on puolustanut tiukasti nuorten harrastustoimintaa, josta on kantanut huolta myös Razmyar. Maan hallitus, etenkin pääministeripuolue SDP on ollut tietyissä asioissa pääkaupunkiseutua tiukemman alueellisen koronakurin kannalla, minkä vuoksi Razmyarin asemoituminen kiinnosti.

Etenkin rakentaminen ja asuminen sytyttivät yhdistyksen hallituksen jäsenten Ingemo Lindroosin ja Tommi Parkkosen juontamassa tentissä jokaista paria.

Halla-ahon suhtautuminen jo pelkästään Helsingin kasvuunkin on kriittinen.

– Jos kasvu esimerkiksi tarkoittaa sitä, että Helsinkiin muuttaa verovaroin asutettavia ja elätettäviä ihmisiä ja sieltä toisaalta muuttaa paljon pois niin sanottuja hyviä veronmaksajia, työssäkäyviä ihmisiä, eihän sellainen kasvu ole tietenkään hyvä asia, Halla-aho sanoi.

Sinnemäki totesi, että Helsingissä on ollut melko laaja yhteisymmärrys siitä, ettei kasvua haluta estää vaan tehdä se mahdolliseksi. Hän painotti, että Helsinkiin rakennetaan erilaisia asuntoja ja kritisoi perussuomalaisia asuntotuotantotavoitteen noston jarruttamisesta.

– Minä en usko, että me pääsemme Helsingissä halpoihin asuntoihin niin kauan kuin olemme kiinnostava ja hyvä kaupunki. Mutta meidän täytyy jatkaa sitä järjestelmällistä työtä, jossa tänne valmistuu enemmän asuntoja, jotta ihmisillä on valinnanvaraa, Sinnemäki sanoi.

– Tavallaan hän vastustaa kaikkea, mikä on täysin mahdoton yhtälö. Sen tuloksena meidän asumisen hinta tulee kasvamaan entisestään ja rajummin, onneksi tämä ei tule toteutumaan, Eva Biaudet’n kanssa väitellyt Paavo Arhinmäki ei malttanut olla kommentoimatta edellisen parin Halla-aholle.

Biaudet painotti hänkin, että pitää olla riittävästi asuntotuotantoa.

– On ihan selvää, että me tarvitsemme vielä tuettua asuntorakentamista, jotta hinnat pysyisivät jollain tavalla kasassa.


Koronarajoitusten vuoksi tentti järjestettiin ilman yleisöä, joten jäsenet lähettivät tentin tuoksinassa sähköpostin ja Whatsappin kautta kysymyksiä niin ikään kaupungintalolla olleelle yhdistyksen puheenjohtajalle Olli Warikselle, joka esitti niitä kullekin parille.

Politiikan toimittajien tenttiä saattoi seurata niin Ylen, MTV:n, Ilta–Sanomien, Iltalehden kuin Helsingin Sanomienkin verkkosivuilta. Tekniikasta vastasi tällä kertaa Yle.

Heti seuraavana päivänä 11.3. yhdistys oli oikeusministeriön vaalitiimin vieraana etätapaamisessa. Vierailu järjestettiin oikeusministeriön kutsusta.

Koska 6.3. valtaosa puoluesihteereistä oli päätynyt esittämään vaalien siirtämistä kesäkuulle, tilaisuudessa pohdittiin ennen kaikkea sitä, millä keinoin vaalit saadaan vietyä kesällä läpi. Tätä varten tarvitaan muun muassa muutoksia eri lakeihin.

Oikeusministeriön tapaamiseen osallistui reilut 15 yhdistyksen jäsentä.