Marinin ja Orpon debatti kuumensi tunteita

Petteri Orpo (kok) ja Sanna Marin (sd) debatissa
Petteri Orpo (kok) ja Sanna Marin (sd) debatissa. Kuva: Elli Harju.

Lähestyvät eduskuntavaalit lisäsivät kierroksia, kun Sdp:n Sanna Marin ja kokoomuksen Petteri Orpo ottivat toisistaan mittaa Politiikan toimittajien debattitilaisuudessa tammikuun puolivälissä.

Politiikan toimittajien yhdistyksellä on ollut tapana järjestää debatteja, jossa kaksi vierasta vastailee kysymyksiin ja pääsee samalla sovittelemaan ajatuksiaan.

Joulukuussa vastaavanlainen debattitilaisuus järjestettiin keskustan puheenjohtaja Annika Saarikolle ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralle

Molemmissa tilaisuuksissa evästyksenä oli, että ”haastakaa toisianne ja ottakaa puheenvuoroja myös sen enempää pyytelemättä”. Samalla muistutettiin siitä, että juontajilla ja yleisöllä on tukku kysymyksiä.

Purran ja Saarikon tilaisuuden voi kokonaisuudessaan katsoa esimerkiksi Helsingin Sanomista ja Marinin ja Orpon debatin Yle Areenasta.

Puheenjohtaja Anniina Luotonen ja varapuheenjohtaja Erno Laisi juonsivat debatin Ravintola Sunnissa.
Puheenjohtaja Anniina Luotonen ja varapuheenjohtaja Erno Laisi juonsivat debatin Ravintola Sunnissa. Kuva: Elli Harju.

Orpon ja Marinin debatissa huomiota sai varsinkin keskustelu tulevasta hallituspohjasta Marinin tehtyä lisää pesäeroa perussuomalaisiin ja kutsuttua perussuomalaisia puheidensa perusteella rasistiseksi puolueeksi.

Tiukkaa keskustelua käytiin myös taloudesta. Sdp:n säästölista jäi yhä pimentoon, kokoomus vahvisti pitävänsä kiinni tavoitteestaan tehdä miljardin kevennys palkkojen ja eläkkeiden verotukseen.

Marin ja Orpo haastoivat toisiaan voimalla, mikä herätti yleisössä kysymyksen, näkevätkö he puolueensa samassa hallituksessa. Vastaus oli molemmilta yhä myönteinen.

Marin arvosteli tentin mittaan sitä, että veronkevennykset kohdistettaisiin myös suurituloisille eli ”vuorineuvoksillekin”. Orpo puolestaan muistutti, että talouspolitiikan linjan on pakko muuttua, jotta julkinen talous tervehdytetään. Neljä vuotta sitten Sdp:n ja kokoomuksen hallitusyhteistyö jäi Orpon mukaan syntymättä juuri talouden erimielisyyden takia.

Erno Laisi ja Petteri Orpo.
Erno Laisi ja Petteri Orpo. Kuva: Elli Harju.

Juontajille tullut palaute debatista on ollut kovasti kiittävää, mutta myös hämmentynyttä. Osa on pitänyt hyvänä, että puheelle ja haastamiselle annettiin tilaa – osa taas olisi toivonut juontajilta vahvempaa tuomarinroolia. Kiitämme kaikista viesteistä.

Politiikan toimittajat kiittää myös kaikkia neljää puheenjohtajaa heittäytymisestä ja lupaa jatkoa debattiperinteelle!

Anniina Luotonen