Kiuru ennakoi uusia koronarajoituksia – Vapaavuori puhui ”tolkun ihmisten kapinasta”

– Päinvastoin uskallan väittää, että noudatamme hallituksen strategioita itse asiassa jopa paremmin kuin hallitus itse, tokaisi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) Politiikan toimittajat ry:n tentissä 1. helmikuuta ravintola Sunnissa Helsingissä.

Vapaavuoren väittelykaverina oli ”valtakunnan hallituksesta” – kuten pormestari on tavannut korona-aikana formuloida – perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Rajoitustoimien kiristäminen on aivan varmasti edessä näillä luvuilla, koska kantokyvyn uhka, että se loppuu kesken, on todellinen. Sen takia Uusimaa ei ole tästä yhtään erillinen, Kiuru puolestaan muistutti Vapaavuorelle.


Sananvaihdon taustalla olivat ennen kaikkea Helsingin, Espoon ja Vantaan koronarajoitusten höllennykset nuorten harrastustoiminnassa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit olivat päättäneet 27.1. avata rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien hallinnoimissa tiloissa 1.2. alkaen. Kaupungeilla on ollut omat painavat perusteensa rajoitusten avaamiselle.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja hallituksesta muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Krista Kiuru eivät kuitenkaan näe, että nyt olisi rajoitusten höllennysten aika. Muun muassa uusien koronamuunnosten uhka on todellinen.

Koko korona-ajan hallituksen ja pääkaupunkiseudun välillä on ollut pientä kitkaa koronarajoitusten ajoittamisessa. Asiat ovat aika ajoin nousseet julkisuuteen ja selkeähköt jakolinjat piirtyivät Vapaavuoren ja Kiurunkin väittelyssä esiin.

– Se johtaa yhteiskuntamoraalin rapautumiseen kun tavalliset tolkun ihmiset eivät ymmärrä sitä, miksi tällainen rajoitus on voimassa kun joku toinen ei ole, Vapaavuori haastoi.


Kiuru korosti, ettei Suomessa ole ”inhottavia sosiaali- ja terveysviranomaisia, jotka asettaisivat rajoituksia ihmisille kiusallaan”. Kiuru arvioi, että uusia rajoituksia on tulossa, kun tartuntatautilain päivitykset saadaan käyttöön parin viikon päästä.

– Me olemme käytännössä katsoen samaa mieltä isosta kuvasta ja sitten tässä rakennetaan valtavaa draamaa siitä, että olemme jostakin pienestä yksityiskohdasta ehkä eri mieltä, Vapaavuori toppuutteli keskustelussa.

Kiuru vakuutteli hänkin tulevansa hyvin toimeen Vapaavuoren kanssa.

Aiheena tentissä oli myös sote. Kuten arvata saattaa, Vapaavuorella ei ollut siitä hyvää sanottavaa. Hänen mukaansa se on ”jälki-DDR:läinen” ja ”historian hölmöin uudistus”. Kiuru puolusti hallituksen sote-mallia ja piti Vapaavuoren näkemystä ”surullisena”.

– Kaikki ei pyöri Helsingin ympärillä, Kiuru kuittasi Vapaavuorelle.


Tentin vetivät Politiikan toimittajien hallituksesta STT:n politiikan toimittaja Saila Kiuttu ja Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala. Yhdistysten jäsenten lähettämiä kysymyksiä Vapaavuorelta ja Kiurulta tenttasi yhdistyksen puheenjohtaja Olli Waris.

Koronan vuoksi Sunnissa olivat paikalla esiintyjien ja juontajien lisäksi vain videokuvaajat. Debattia oli mahdollista seurata YlenMTV:nIlta-Sanomien ja Iltalehden livelähetyksistä.