Leppä valmistautuu turvetaistoon kehysriihessä – valkoposkihanhille ei sympatiaa heru

– Turve on noussut kiistakapulaksi hallituksessa. Pohjahan turveongelmalle on päästökaupassa, päästöoikeuden hinta on noussut lyhyen ajan sisään erittäin voimakkaasti. Hallituksen tekemä veronkorotus kaikille fossiilisille energianlähteille koettiin monella tavalla viimeiseksi niitiksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi tavatessaan Politiikan toimittajia etäyhteyksin.

Leppä vaatii turvealalle ”hallittua muutosta”, joka olisi ”kohtuullinen” turveurakoitsijoille ja työntekijöille sekä energialaitoksille ja -yhtiöille, jotka ovat muun muassa investoineet uusiin turvekattiloihin.

Keskiviikkona alkavassa hallituksen puoliväliriihessä keskustan veri punnitaan, kun vastassa on vihreät, joka torpannee ainakin verohelpotuksen myöntämisen turvetta käyttäville lämpölaitoksille.

Leppä hakee kehysriihestä keinoja, joilla turvataan muun muassa kotimaisen energiapuun saanti, kasvatetaan turpeen määrää huoltovarmuuspolttoaineena sekä käytetään EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa turvealan rakennemuutoksen helpottamisessa.

Maa- ja metsätalousministeriön aloitteesta järjestettyyn tilaisuuteen osallistui vajaat kymmenen politiikan toimittajaa tiistaiaamuna 20. huhtikuuta.


Tilaisuudessa puhuttivat monet Lepän sektorilta kuumiakin tunteita herättäneet asiat Tenon lohista susiin ja saimaannorpasta valkoposkihanheen. Esillä oli myös keskustan aluepolitiikan päivitetyn version lempilapsi ”paikkariippumattomuus” sekä päivän murheellinen uutinen Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta Kemissä.

– Tämä on murheellinen uutinen, eihän siitä mihinkään pääse tietenkään, Leppä kommentoi Kemin tilannetta.

Reilut 600 ihmistä on jäämässä tehtaalta työttömäksi. Hallitus kiirehti lupaamaan tukea alueelle.

Lepän mukaan Stora Enson toimet kertovat rakennemuutoksesta, joka metsäteollisuudessa on ollut meneillään jo pitkään. Paperin kysyntä vähenee.

– Metsäteollisuudessa on aihioita olemassa uusien investointien osalta, Leppä kuitenkin rohkaisi.


Pesimisalueilleen muuttavia valkoposkihanhia odotetaan isoina parvina jälleen toukokuussa Itä-Suomeen. Leppä keskittäisi valkoposkihanhien karkottamisluvat Pohjois-Karjalan ELYyn Varsinais-Suomen ELYn rinnalla. Jälkimmäisen toimintaan hän ei ole tyytyväinen.

Leppä (kesk.) perää etenkin vihreiden luotsaamalta ympäristöministeriöltä nopeita toimia, jotta valkoposkihanhien maatiloille aiheuttamia tuhoja saataisiin estettyä.

– Se on totaalituho. Ne syövät ihan kaiken, joka vähänkin vihertää, paitsi nokkoset eivät niille kelpaa, Leppä sanoi ja totesi, että tuhoala Pohjois-Karjalassa on kattanut peräti neljänneksen peltopinta-alasta.

Hänen mukaansa karkotusluvat, ampumisluvat ja saaliin hyödyntämisluvat pitää saada Suomessa nopeasti kuntoon ennen kuin hanhet jälleen tulevat.

– Mikään muu ei tehoa näihin hanhiin kuin ampuminen ja nimenomaan kohti ampuminen, Leppä jyrisi.